Kérjük támogassa Alapítványunkat!

Kérjük támogassa alapíványunkat adója 1%-ával!

Adószám:
18935763-1-19

Számlaszám:

73200189-16011298

Köszönjük!

Az Alapítvány támogatói:

  • Haribo
  • VMJV Polgármesteri Hivatal
  • SportTóni Rendezvényszervező Iroda

A szervezetet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja


http://elelmiszerbank.hu


 

Intézményünk médiatámogatói:

TIOP-3.4.1

 

Sajtóközlemény

 

2012. március 8-i lakossági fórum 17.00 óra

A Családok Átmeneti Otthona európai uniós forrásból tervezett jutaspusztai kiváltásának, megújulásának bemutatása

a

TIOP-3.4.1.B-11/1 Bentlakásos intézmények kiváltása - „A gyermekvédelmi szolgáltatások fejlesztése Veszprémben” című pályázat kapcsán

 

A Veszprém Pápai út 37. szám alatti épület legfelső szintjén működik a családok átmeneti otthona, mely 10 éve ad hajlékot otthontalanná vált veszprémi szülőknek gyermekeikkel együtt. Az ellátás célja, hogy az otthonukat elveszítő családok esélyt kapjanak arra, hogy segítséggel, de továbbra is önállóan nevelhessék gyermekeiket. A segítséget az otthonban folyamatosan jelen lévő szociális szakemberek nyújtják. A családok támogatást kapnak életvitelük rendezéséhez, a gyermekek számára élelmet, gyógyszert  biztosít az intézmény.

 

Az épület mely ezt a segítséget nyújtja, sajnos jelenleg már igen rossz műszaki és esztétikai állapotban van. A nyílászárók, a burkolatok, a vezetékek és a fűtés is elavult. A belső terek szűkösek, jelenleg közös fürdőt és illemhelyet használnak a bent élő családok, valamint családonként egy-egy kis szobát tudnak csak lakni. A gyerekeknek sajnos jelenleg nem áll rendelkezésre udvar, ahova kimehetnének játszani, levegőzni az egyébként is szűkös életterükből. Az épület más egyéb jellegű feladatoknak is helyet biztosít, melyek szintén kedvezőtlen hatással lehetnek az itt élő gyermekekre.

 

Az Új Széchenyi Terv keretében kiírásra került a TIOP-3.4.1.B-11/1 azonosító számú, „Bentlakásos intézmények kiváltása” című pályázat, amely 100%-os intenzitású támogatásával megoldást jelenthetne ezen problémákra.

A közel 113 millió forint összköltségvetésű Pályázat keretében a jelenlegi Családok Átmeneti Otthonának kiváltása történne meg oly módon, hogy a Jutaspuszta, Kocsis utcában található, értékesítésre szánt közművesített telken valósulna meg az Intézmény új épülete.

 

A pályázat célja, hogy a rászoruló családok jobb életminőséget és ezáltal nagyobb esélyt nyerjenek a továbblépéshez egy új épület kivitelezésével. A tervek szerint a falusias környezetben elhelyezkedő önálló épületben minden család számára egy nagyobb lakószoba saját fürdővel és illemhellyel kerül kialakításra. Rendelkezésre áll majd egy saját udvar, mely nemcsak a gyermekek játéktevékenységére ad lehetőséget, de az itt élő családok akár kertészkedhetnek is. A korszerű kivitelezésnek köszönhetően nem csak esztétikusabb, de gazdaságosabbá is válik a családok elhelyezése. Az otthonukat elveszítő családok reményeink szerint  könnyebben és gyorsabban lépnek túl reménytelennek hitt, kritikus élethelyzetükön egy barátságosabb és több önállóságot, lehetőséget biztosító intézményben és hamarabb lehet majd a családokat a teljes önállóság felé továbbléptetni.

 

A Pályázat rövid műszaki és pénzügyi bemutatása:

 

A 25 főre tervezett 6 szobás épület kétszintes, részben lapostetős, részben nyeregtetős kialakítású. Az összes közös helyiség valamint 3 lakószoba a földszinten kerül elhelyezésre. A tetőtérben 3 lakószoba kap helyet. A szerkezeti kialakításnál fő szempont volt a hosszú távú gazdaságos üzemeltethetőség, az ésszerű bekerülési költségek keretein belül maradva.

 

A bentlakó családok külön lakószobákban kerülnek elhelyezésre, mely lakószobában önálló fürdő és WC került kialakításra. A konyhát, valamint a közösségi tereket közösen használják a bentlakók. A gyerekek életkoruknak megfelelően napközben intézményekben tartózkodnak, a szülők pedig jó esetben dolgoznak, vagy munkahelyet keresnek.

 

Az otthon a közterületekről akadálymentesen megközelíthető. Az épületen belüli közlekedők, az összes közös használatú helyiség, valamint egy szoba a hozzátartozó vizesblokkal együtt akadálymentes használatra is alkalmas.

 

A Pályázat tervezett elszámolható összes költsége 112.950.000,- Ft, amely a kivitelezés 74.600.000,- Ft költsége mellett tervezési-, eszközbeszerzési-, műszaki ellenőri-, közbeszerzési-, projektmenedzsment-, kommunikációs- és könyvvizsgálói feladatok, valamint az intézmény munkatársait, ellátottait felkészítő továbbképzések költségeiből tevődik össze.

 

A Projekt várható kezdete: 2012. nyara (2012. III. negyedév eleje)

A kivitelezés várható kezdete: 2013. tavasza (2013. II. negyedév)

A Projekt várható befejezése: 2014. nyara (2014. II. negyedév vége)

 

Veszprém, 2012. március 8.